buitenland

President Obama zegt militaire oefening in Egypte af

Door Tom Reijner - 15 augustus 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het geweld van de afgelopen dagen in Egypte veroordeeld. Volgens Obama was de afzetting van president Mohammed Morsi door het leger een ‘nieuwe democratische kans die helaas in geweld is verzand’.

Dat zei de president donderdag in een officiële reactie vanaf zijn vakantieverblijf op het eiland Martha’s Vineyard, Massachussetts. Het officiële dodental ten gevolge van hard optreden van oproertroepen op woensdag is opgelopen tot 525.

Toekomst

Obama stelde dat de toekomst van Egypte wordt bepaald door het Egyptische volk. ‘De Verenigde Staten kunnen die toekomst niet bepalen,’ zei hij.

Verder is Obama van mening dat de noodtoestand die woensdag door de autoriteiten werd afgekondigd moet worden opgeheven. Hij wil dat er een ‘verzoeningsproces’ op gang komt. Beide partijen dienen zich terughoudend op te stellen, aldus de president.

Obama sprak zich uit tegen het gewelddadige optreden van het leger en de politie. Ook deed hij een beroep op demonstranten om vreedzaam te demonstreren. Obama veroordeelde het in brand steken van kerken door burgers.

Oefening

In zijn reactie verklaarde de president ook dat de tweejaarlijkse militaire oefening in Egypte wegens de gewelddadigheden tussen het leger en aanhangers van de Moslimbroederschap wordt afgelast.

De oefening, de zogeheten Operation Bright Star, stond voor september gepland.

Bemiddeling

Diplomatieke afvaardigingen van de Verenigde Staten, Qatar, de Europese Unie en de Verenigde Arabische Emiraten hebben verschillende bemiddelingspogingen ondernomen tussen de twee strijdende partijen in Egypte.

Interim-president Adly Mansour van Egypte verklaarde vorige week woensdag dat de bemiddelingspogingen waren mislukt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.