buitenland

Progressieve Russische priester doodgestoken

Door Josefine van Enk - 06 augustus 2013

Priester Pavel Adelgejm van de Russisch-orthodoxe kerk, die bekend stond om zijn steun voor punkgroep Pussy Riot, is maandagavond doodgestoken in de stad Pskov. De politie heeft een 27-jarige man aangehouden, het is nog onduidelijk wat zijn motief was.

De aangehouden man logeerde al enkele dagen bij de 75-jarige priester toen hij Adelgejm aanviel. Volgens de politie had de man psychische problemen.

Tijdens een gesprek in de keuken zou hij de priester in de maag hebben gestoken. Vervolgens heeft de 27-jarige zichzelf neergestoken. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Kritiek overheid

Adelgejm nam het onder meer op voor de vrouwenband Pussy Riot, de punkgroep die in februari vorig jaar werd opgepakt na een protestoptreden tegen Russische president Vladimir Poetin.

Ook riep de priester gelovigen op homoseksuelen te accepteren en vond hij dat de Russische overheid het homohuwelijk mogelijk moest maken.

In de tijd van de Sovjet-Unie zat Adelgejm als dissident vast. Na zijn vrijlating leverde hij forse kritiek op de nauwe banden tussen de orthodoxe kerkleiding en de Russische staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.