buitenland

‘Radicale moslimorganisatie achter politieke moorden Tunesië’

Door Anna Vossers - 27 augustus 2013

Bewijs toont aan dat de salafistische groepering Ansar al-Sharia achter twee geruchtmakende politieke moorden in Tunesië zit. Daarom heeft de Tunesische regering de radicaal-islamitische beweging tot terroristische organisatie verklaard.

Dat zei premier Ali Larayedh van Tunesië dinsdag. Hij zei zich te baseren op bewijsmateriaal zoals documenten en wapens en ‘bekentenissen van verdachten’, melden persbureaus AFP en AP.

Protesten

Het gaat om de moorden op oppositieleider Chokri Belaid in februari van dit jaar en Echaâb-leider Mohamed Brahmi eind juli.

Beide liquidaties leidden tot grote demonstraties in het land. Betogers gaven de gematigd islamitische regering van het land de schuld ervan en eisten dat deze zou opstappen.

Jihad

Larayedh houdt Ansar al-Sharia ook verantwoordelijk voor steun aan een jihadistische groepering die het grensgebied van Tunesië en Algerije onveilig maakt. Meer dan tien soldaten zijn gedood sinds het leger daar een maand geleden jacht maakt op islamitische extremisten.

Ansar al-Sharia is de meest radicale groep die in Tunesië is ontstaan, nadat in 2011 de seculiere dictator Ben Ali was verdreven.

Al-Qa’ida

Ansar al-Sharia heeft banden met terreurorganisatie Al-Qa’ida en wordt naast de aanslagen op politici, soldaten en agenten verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op culturele en westerse instellingen.

Zo zou de groep achter een aanval van september 2012 op de Amerikaanse ambassade zitten na de verschijning van de islamkritische film The Innocence of Muslims.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.