buitenland

Rebellen Syrië rukken op naar thuisfront Bashar al-Assad

Door Anna Vossers - 06 augustus 2013

Syrische rebellengroepen zijn een offensief begonnen in het gebied waar de familie van de Syrische president Bashar al-Assad vandaan komt. Daarnaast claimen ze een militair vliegveld in de buurt van de grens met Turkije te hebben veroverd.

De rebellen zouden richting Latakia gaan, de belangrijkste havenstad van het land, en daarom een belangrijk strategisch doelwit.

Maar daarnaast heeft het offensief ook een symbolische betekenis: de vader van de president, Hafiz al-Assad, die zelf ook president van Syrië is geweest, komt uit een dorpje op enkele kilometers ervandaan.

Alawieten

In het gebied wonen veel alevieten, een religieuze minderheid. De familie Assad is alevitisch, net als zo’n 10 procent van de Syrische bevolking.

In het bergachtige gebied zouden de rebellen in het voordeel zijn omdat regeringstanks er weinig nut hebben.

Al-Qa’ida

Twee aan Al-Qa’ida verbonden groeperingen zouden zich bij de rebellen hebben aangesloten met onder meer zelfmoordcommando’s. Die zouden ook een rol hebben gespeeld bij de verovering van een militair vliegveld maandag tussen de stad Aleppo en het Turkse Gaziantep, dat acht maanden lang werd belegerd.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan honderdduizend mensen omgekomen in de al ruim twee jaar durende burgeroorlog die het land verdeelt. Naar schatting 1,7 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.