buitenland

Rechtszaak tegen drie leiders Moslimbroederschap uitgesteld

Door Anna Vossers - 25 augustus 2013

Een rechtszaak tegen drie leiders van de Egyptische Moslimbroederschap is zondag uitgesteld tot oktober. Ze worden verdacht van het aanzetten tot geweld tijdens protesten in de periode dat oud-president Mohammed Morsi uit zijn ambt werd gezet.

Mohamed Badie, de hoogste leider van de Moslimbroeders, en zijn twee plaatsvervangers Khairat al-Shater and Rashad Bayoumy, woonden de zitting niet bij, laat het Egyptische staatspersbureau MENA weten. De zaak is daarom en om veiligheidsredenen uitgesteld tot 29 oktober, meldt persbureau Reuters.

De aanklachten tegen de drie gaan over geweld tegen anti-Morsi-betogers op 30 juni bij het hoofdkwartier van de Moslimbroeders, waarbij negen betogers omkwamen en 91 mensen gewond raakten.

Badie werd dinsdag aangehouden, de andere twee al eerder.

Terroristische groepering

Volgens persbureau Reuters laat de rechtszaak zien dat de door het leger gesteunde interim-regering van Egypte de invloed van de Moslimbroederschap wil beperken. De regering ziet de Moslimbroederschap als een gewelddadige, terroristische groepering die de staat wil ondermijnen.

Morsi wordt, sinds hij op 3 juli werd afgezet, vastgehouden op een onbekende locatie. Hij wordt net als de andere drie leiders verdacht van aanzetten tot geweld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.