buitenland

Reisorganisaties halen Nederlandse toeristen weg uit Egypte

Door Tom Reijner - 16 augustus 2013

De Nederlandse reisorganisatie Corendon vliegt zaterdag met twee lege toestellen naar de Egyptische badplaatsen Hurghada en Sharm el-Sheikh. De reisorganisatie neemt 300 Nederlandse passagiers mee terug naar Nederland.

Een woordvoerder van Corendon zegt vrijdag dat de reisorganisatie ‘woensdag nog eens die kant opvliegt om Nederlanders weg te halen’. Ook reisorganisatie TUI Nederland stuurt zaterdag en zondag een toestel.

Reisadvies

Het besluit van Corendon en TUI volgt op het eerder vandaag aangescherpte reisadvies voor Egypte door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wegens de onstabiele situatie in het land werden ‘niet-essentiële reizen’ naar Egypte al ontraden. Reizen naar toeristische badplaatsen aan de Rode Zee en de Golf van Akaba maakten echter nog geen deel uit van dat negatieve reisadvies. Het reisadvies geldt nu voor heel Egypte – ook voor gebieden die vooralsnog nauwelijks met het geweld te maken hebben.

Voorzorg

Eerder vandaag vond minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PvdA), het nog niet nodig om het reisadvies aan te scherpen. Voor aanvang van de ministerraad zei hij daartoe nog geen aanleiding te zien. ‘Maar indien nodig, kan dat wel gebeuren,’ aldus de minister.

Volgens het ministerie is de ‘ongewisse situatie in Egypte nu aanleiding om uit voorzorg het reisadvies aan te scherpen’.

ANVR

Reizen naar Egypte die al gepland staan, gaan voorlopig gewoon door. Dat zegt een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) vrijdag in een reactie op het aangescherpte reisadvies.

Mensen die vanwege de erg instabiele situatie in Egypte niet naar het land willen, mogen zonder kosten hun reis annuleren of hun reis omboeken.

Het gaat om reizen naar de vakantieresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba. De regeling geldt alleen voor pakketreizen. Losse vliegtickets of lokale boekingen in Egypte vallen buiten de regeling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.