buitenland

Rotsachtige villa op dak van flat in Peking wordt gesloopt

Door Josefine van Enk - 16 augustus 2013

De villa die zonder vergunning op het dak van een flatgebouw in Peking werd gebouwd, wordt gesloopt. Bewoners van het flatgebouw met 26 verdiepingen klaagden al jaren over overlast van hun rijke bovenbuurman.

De bewoner van de villa, Zhang Biqing, begon zes jaar geleden met de bouw van zijn droomhuis op het dak van een flat in Peking. Zhang liet onder meer bomen, heuvels, gras en neprotsblokken aanslepen om zijn droom te verwezenlijken.

Zijn onderburen klaagden al jaren over de overlast die ze door de bouw van de constructie ervaarden. Het privé zwembad van Zhang zou bijvoorbeeld tot overstromingen bij de flatbewoners hebben geleid. Ook zijn er zorgen over het gewicht van de villa, de flat zou het huis niet kunnen dragen.

Media-aandacht

De klachten over de rijke eigenaar van een reeks nationale acupunctuurklinieken haalden tot nu toe niks uit. Internationale media-aandacht zou hier verandering in hebben gebracht.

Enkele dagen geleden werd de excentrieke villa opgepikt door internetgebruikers en circuleerden de foto’s van Zhangs huis in de media. De sloop begon vrijdag rond acht uur ’s ochtends, Zhang is daar niet bij aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.