buitenland

‘Rusland stelt levering wapens Syrië uit’

Door Claartje Vogel - 31 augustus 2013

Rusland stelt de levering uit van twaalf gevechtsvliegtuigen en antiraketsystemen aan Syrië uit vanwege betalingsproblemen. Syrië heeft pas 30 procent van de betaling voldaan.

Dat meldt de Russische zakenkrant Kommersant zaterdag op basis van bronnen bij de wapenfabrikant. Rusland staat bekend als een van de belangrijkste wapenleveranciers van Syrië.

Betalingsachterstand

Zes gevechtsvliegtuigen zouden eind dit jaar moeten worden geleverd, maar volgens de wapenfabrikant komen deze nu op z’n vroegst in 2016. De antiraketsystemen kunnen medio volgend jaar aan Syrië worden geleverd. Die datum kan worden vervroegd als Syrië alsnog vooruit betaalt.

Om de eigen belangen te verdedigen tegen eventuele aanvallen, stuurde Rusland afgelopen week twee oorlogsschepen, een torpedobootjager en een kruiser naar Syrië. De Russische marine in Syrië is versterkt, omdat een militaire aanval in het land steeds aannemelijker wordt.

Actie

President Barack Obama is van mening dat geen actie ondernemen tegen de Syrische regering, die volgens hem duidelijk chemische wapens tegen de eigen bevolking heeft ingezet, een verkeerd signaal zou afgeven. De Verenigde Staten zijn nog steeds bezig met het ‘planningsproces’ van een militair ingrijpen.

Vrijdag maakte de Amerikaanse regering bekend ‘onweerlegbaar bewijs’ te hebben dat de regering verantwoordelijk is voor de aanval. De inlichtingendienst van de Verenigde Naties is nog bezig met onderzoek. De onderzoekers vertrekken zaterdagochtend uit Syrië. De verzamelde monsters worden verdeeld over verschillende laboratoria in Europa.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.