buitenland

Russische zender haalt journalist van tv na homobetoog (video)

Door Anne-Marie Spermon - 22 augustus 2013

Een uitzending van de Russische televiziezender Russia Today over de veroordeelde militair Bradley Manning verliep donderdag iets anders dan verwacht. De Amerikaanse journalist Jamie Kirchick, die de klokkenluiderzaak van commentaar zou voorzien, sloeg alle regels in de wind en startte een fel homorechtenbetoog.

De presentators van het Engelstalige, door het Kremlin gesponsorde Russia Today werden compleet verrast; pas na ruim twee minuten slaagden de makers van de uitzending erin de verbinding met de journalist te verbreken.

Kirchick, zelf homoseksueel, hees zodra hij het woord kreeg een paar regenboogkleurige bretels het beeld in. ‘Nu ik toch op deze propogandazender voor het Kremlin te zien ben, is het tijd om mijn bretels te dragen en me uit te spreken tegen de vreselijke anti-homowetgeving van Vladimir Poetin,’ begon hij zijn betoog.

Schamen

Hij haalde uit naar de journalisten van het tv-station, die volgens hem nauwelijks over de ‘afschuwelijke omgeving vol homofobie’ berichten. ‘Jullie moeten je schamen,’ aldus Kirchick.

De presentatoren probeerden de fanatieke Amerikaan tevergeefs een uitspraak over Bradley Manning te ontlokken. Kirchick gaf resoluut aan dat hij geen zin had het daarover te hebben. Na twee paniekerige minuten in de studio verdween hij uiteindelijk uit beeld.

Twitter

Op Twitter stromen veelal bewonderende reacties binnen.

Kirchick zelf liet via het medium weten dat de Russische zender hem onmiddellijk in een taxi stopte, om hem vervolgens langs de snelweg op weg naar het vliegveld van Stockholm – de uitzending was vanuit Zweden – uit de auto te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.