buitenland

Silvio Berlusconi vecht veroordeling aan in Straatsburg

Door Anna Vossers - 28 augustus 2013

Silvio Berlusconi heeft aangekondigd zijn veroordeling voor fraude aan te vechten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het is de laatste mogelijkheid voor de Italiaanse mediamagnaat en oud-premier om zijn veroordeling aan te vechten.

Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa woensdag. Volgens nieuwswebsite The Local heeft Berlusconi zijn zaak nog niet in Straatsburg aangebracht.

Berlusconi vindt dat zijn veroordeling een schending van artikel 7 van het Europees Verdrag van Rechten van de Mens is, omdat de feiten waarvoor hij is veroordeeld volgens hem nog niet strafbaar waren toen ze plaatshadden. Volgens het wetsartikel mag een burger in zo’n geval geen straf krijgen.

Publieke functie

Het Hof van Cassatie legde de mediamagnaat en politicus begin augustus en celstraf van vier jaar op wegens belastingontduiking. Dat wordt vanwege de amnestiewet en de leeftijd van de veroordeelde (Berlusconi is 76) een jaar huisarrest of een taakstraf.

Over Berlusconi’s politieke toekomst van zal het Hof van Beroep in Milaan in oktober een uitspraak doen. Mogelijk krijgt hij een verbod op het uitoefenen van een publieke functie opgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.