buitenland

Sluipschutters vallen VN-inspecteurs in Syrië aan

Door Anne-Marie Spermon - 26 augustus 2013

In Syrië is een konvooi van VN-inspecteurs beschoten door sluipschutters. De inspecteurs waren op weg naar de gebieden rondom Damascus, waar vorige week gifgasaanvallen zouden zijn geweest.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties (VN) heeft dat bevestigd.

Opzet

Het konvooi reed door een bufferzone toen de voorste wagen plotseling onder vuur lag. Volgens de VN werden de schoten met opzet gelost. Het team is in Syrië om uit te zoeken of de aanvallen rondom de hoofdstad Damascus, waarbij vorige week honderden slachtoffers vielen, inderdaad met gifgas zijn gepleegd.

Eén auto heeft schade opgelopen, maar er vielen geen gewonden. De inspecteurs hebben hun reis moeten afbreken en wachten op vervangend vervoer. Het is nog onduidelijk namens wie de sluipschutters aanvielen.

President Bashar al-Assad stemde zondag in met een bezoek van de wapeninspecteurs aan Damascus.

Cameron

De Britse premier David Cameron is vervroegd teruggekeerd van vakantie vanwege de crisis in Syrië. Hij leidt dinsdag een overleg van de Britse Nationale Veiligheidsraad over een respons op het geweld in het door burgeroorlog verscheurde land.

Eerder vandaag sloegen al mortiergranaten in bij het Four Seasons Hotel, waar de VN-inspecteurs verblijven. Daarbij vielen drie gewonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.