buitenland

Snowden verlaat luchthaven, krijgt een jaar asiel in Rusland

Door Shari Deira - 01 augustus 2013

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft de luchthaven van Moskou verlaten. Hij ontving donderdag alle benodigde papieren om een eind te maken aan zijn verblijf in de transitzone.

De Russische advocaat van Snowden zegt tegen persbureau Interfax dat zijn cliënt alle papieren binnen heeft.

Vervolging

‘Ik heb de papieren van de Russische Federale Migratiedienst gebracht. Hij kan nu de transitzone verlaten,’ zegt raadsman Anatoly Kucherena. Inmiddels heeft Snowden de luchthaven al verlaten, bevestigen verslaggevers van persbureau RT.

Het is niet duidelijk waar Snowden heen is gegaan en wat zijn plannen zijn. Volgens lokale media krijgt Snowden een jaar asiel in Rusland.

Informatie

Voormalig CIA- en NSA-medewerker Snowden vroeg tijdelijk politiek asiel aan in Rusland omdat hij vreest voor vervolging in de Verenigde Staten. Hij speelde onlangs gevoelige informatie van de Amerikaanse veiligheidsdiensten door aan de media.

Op 23 juni vluchtte Snowden vanuit Hong Kong naar Moskou waar hij sindsdien op de luchthaven verblijft. Even werd gedacht dat Snowden meteen via Cuba zou doorvliegen naar Ecuador maar dat ging niet door omdat zijn paspoort werd ingetrokken door de Amerikaanse overheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.