buitenland

‘Soldaten vinden chemische stoffen in tunnels rebellen’

Door Claartje Vogel - 24 augustus 2013

De Syrische staatstelevisie meldt zaterdag dat militairen in een buitenwijk op chemische substanties zijn gestuit. Sommige militairen zouden nauwelijks kunnen ademhalen. De stof ligt in tunnels die opstandelingen tegen president Bashar al-Assad hebben gegraven in Jobar, aan de oostrand van de stad.

De rebellen beschuldigen juist het regime ervan afgelopen woensdag een gifgasaanval te hebben gepleegd in dezelfde regio. Bij de vermeende aanval zouden 500 tot 1000 personen zijn omgekomen, onder wie veel kinderen.

Ontkenning

De regering van al-Assad ontkent de beschuldigingen. Bondgenoot Rusland vermoed dat rebellen de aanval zelf hebben gepleegd om internationale aandacht te krijgen.

Zaterdag is Angela Kane van de Verenigde Naties aangekomen in Syrië om toegang te krijgen voor een inspectie op de plaats waar de vermeende gifgasaanval plaatshad.

Onderzoek

Uit voorlopige resultaten van Europees en Amerikaans onderzoek bleek vrijdag dat het leger inderdaad een gifgasaanval heeft gepleegd, maar de onderzoeksteams willen nog meer informatie verzamelen voordat eventuele acties volgen. VN-leider Ban Ki-moon zei: ‘Voor het gebruik van chemische wapens is geen enkel excuus. Zo’n misdaad tegen de menselijkheid moet ernstige gevolgen hebben voor de dader.’

Ook Barack Obama noemde de vermeende gifgasaanval zorgelijk. De veiligheidsraad van de Verenigde Staten is zaterdag in beraad gegaan over een reactie op Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.