buitenland

Studenten beschuldigd van hulp aan ‘Boston bombers’

Door Shari Deira - 08 augustus 2013

Twee Kazachstaanse studenten in Amerika zijn in staat van beschuldiging gesteld omdat zij verdachten van de bomaanslagen tijdens de Boston Marathon hebben geholpen. Ook zouden de studenten de rechtsgang hebben verstoord.

De studenten, Dias Kadyrbayev en Azamat Tazhayakov, zijn negentien jaar. Zij kunnen 25 jaar celstraf krijgen voor de twee aanklachten en een boete van 250.000 dollar, melden diverse Amerikaanse media.

Bewijsmateriaal

De twee kunnen ook worden uitgezet als ze worden veroordeeld. Volgens de openbaar aanklager hebben de jongemannen bewijsmateriaal verduisterd op verzoek van Dzjochar Tsarnajev, die de aanslagen pleegde samen met zijn broer Tamerlan.

Kadyrbayev en Tazhayakov gingen net als Dzjochar in 2011 naar de Universiteit van Massachusetts. Het tweetal kwam de Verenigde Staten binnen met een studentenvisum.

De studenten zouden op de dag van de aanslag een laptop hebben meegenomen uit de studentenkamer van Dzjochar en een rugtas met vuurwerk. Later deden ze de rugtas in een vuilniszak en gooiden die in een container.

Enkelband

Er is nog een verdachte in de zaak. Robel Phillipos zou tegen de FBI hebben gelogen tijdens het onderzoek naar de aanslag. Hij zit momenteel thuis met een elektronische enkelband.

Dzjochar en Tamerlan Tsarnajev pleegden op 15 april een aanslag tijdens de marathon van Boston. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten tientallen burgers gewond. Na een urenlange klopjacht lukte het agenten om Dzjochar te arresteren. Tamerlan kwam om het leven bij een vuurgevecht met de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.