buitenland

Syrië: Al-Nusra bedreigt alawieten; Assad laat VN-inspectie toe

Door Anna Vossers - 25 augustus 2013

Rebellen die in Syrië tegen het bewind van president Bashar al-Assad vechten, hebben zondag alawieten bedreigd. Al-Nusraleider Abu Mohammad al-Golani heeft in een video gezegd de religieuze minderheid met raketten te gaan beschieten als wraak op de vermeende gifgasaanval.

‘Voor elke granaat met chemicaliën zal een alawietendorp bloeden’, zegt al-Golani in het filmpje.

Alawieten

De alawieten zijn een minderheid binnen de islam. Ongeveer 10 procent van de Syriërs is alawiet, inclusief de familie van Assad. Het aan Al-Qa’ida gelieerde Al-Nusra en de belangrijkste strijders tegen de regering zijn soennitisch.

De video werd online gezet als antwoord op de vermeende aanval met gifgas van afgelopen woensdag waarbij honderden, mogelijk zelfs 1.700, mensen omkwamen. De rebellen zeggen dat het regeringsleger de chemische wapens heeft gebruikt, het Syrische regime suggereert dat de rebellen zelf gifgas hebben ingezet om buitenlands ingrijpen uit te lokken.

Zondag meldden rebellen dat ze de grootste wapenleverantie tot dusverre hebben overgebracht van de Turkse grensprovincie Hatay naar Syrië. Het zou gaan om vierhonderd ton wapentuig, dat vooral uit de Arabische Golfstaten afkomstig is.

VN-inspectie

De Syrische heeft zondag via de staatstelevisie laten weten akkoord te gaan met een bezoek van wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (VN), aan buitenwijken van de hoofdstad Damascus waar woensdag gifgas tegen burgers zou zijn gebruikt.

Een regeringswoordvoerder van de Verenigde Staten noemde het besluit zondag ‘rijkelijk laat’ en ‘ongeloofwaardig’.

Bewijzen zouden inmiddels zijn beschadigd en er zou mee zijn geknoeid door het regime van president Assad. Als de regering niets te verbergen had, zouden de VN-toezichthouders vijf dagen geleden al zijn toegelaten, aldus de woordvoerder. Een paar dagen voor de aanval waren VN-inspecteurs in Syrië aanwezig om onderzoek te doen naar eerdere meldingen over de inzet van chemische wapens, maar hen werd toegang tot de wijken in Damascus geweigerd.

Ingrijpen

De internationale gemeenschap heeft negatief gereageerd op het vermeende gebruik van gifgas. Vooralsnog hebben onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten besloten een militair ingrijpen uit te stellen, maar de Amerikaanse minister van Defensie liet zondag weten dat het Amerikaanse leger wel klaar is om in te grijpen, mocht president Barack Obama daartoe de opdracht geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.