buitenland

‘Syrische activisten nemen monsters slachtoffers gifgasaanval’

23 augustus 2013

Activisten in Syrië hebben haar-, bloed- en huidmonsters genomen van de slachtoffers van de mogelijke gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus. Ze proberen de monsters naar een team onderzoekers van de Verenigde Naties (VN) te brengen.

‘Ik kan geen enkele reden bedenken waarom een partij, regering of oppositie zou weigeren van deze mogelijkheid gebruik te maken om de waarheid naar boven te halen’, zei secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon vrijdag tegen persbureau Reuters.

In de buurt van Damascus zouden woensdag honderden Syriërs zijn gedood door een gifgasaanval. De rebellen claimen dat het Syrische regeringsleger onder leiding van president Bashar al-Assad de raketten met dodelijk zenuwgas afschoot.

Monsters

Activist Abu Nidal zegt dat de activisten de monsters in opdracht van de VN namen: ‘We hebben met het VN-team gesproken en vervolgens bloed-, haar- en huidmonsters afgenomen van de slachtoffers. Met koeriers hebben we de monsters naar Damascus gesmokkeld.’

Meerdere Syrische activisten zouden monsters van de slachtoffers hebben genomen, maar niet iedereen wist het VN-team te bereiken.

VN-team

President al-Assad heeft volgens Rusland toestemming gegeven voor een onderzoek naar de slachtoffers. De Syrische autoriteiten noemen de beschuldigingen over hun aandeel in de gifgasaanval ‘onlogisch en gemanipuleerd’. Eerder blokkeerden China en Rusland een extra onderzoek van de Verenigde Naties.

Specialisten zeggen dat hoe langer wordt gewacht met het onderzoek, hoe minder informatie over de chemische wapens en de dader verzameld kan worden. De Amerikaanse president Barack Obama gaf vrijdag inlichtingendiensten de opdracht te onderzoeken of er chemische wapens zijn gebruikt.

Den Haag

De VN verdenken de autoriteiten van de vermeende gifgasaanval van woensdag. Eerder verdacht een VN-onderzoekscommissie ook de rebellen van het gebruik van chemische wapens.

Op 21 augustus komen Amerikaanse en Russische diplomaten van Buitenlandse Zaken in Den Haag bijeen om over de situatie in Syrië te praten. De twee jaar durende burgeroorlog in Syrië heeft al meer dan 100.000 levens geëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.