buitenland

Syrische oppositie: 1.300 doden bij gifaanval Damascus

Door Shari Deira - 21 augustus 2013

Bij de vermeende chemische aanval van het Syrische regime zijn volgens de oppositie zeker 1.300 doden gevallen. Ook zou het niet de eerste keer zijn dat het leger van president Bashar al-Assad gifgas gebruikt.

Dat zegt de Syrische oppositieleider George Sabra woensdag tijdens een persconferentie in de Turkse stad Istanbul.

Hoesten

Op videobeelden, waarvan de herkomst niet is bevestigd, is een groot aantal doden te zien zonder zichtbare verwondingen. Ook zijn burgers veelvuldig aan het hoesten, hebben zij moeite met ademhalen en houden zij doekjes voor de mond.

‘Het is niet de eerste keer dat het regime chemische wapens heeft gebruikt,’ zegt Sabra. ‘Het is wel een belangrijk keerpunt, omdat het deze keer om vernietiging was te doen en niet om terreur.’ Het regime van Assad ontkent op de staatstelevisie weten dat er geen sprake is van een gifaanval.

De Europese Unie roept op tot een grondig en snel onderzoek naar de mogelijk aanval met chemische wapens. Buitenlandchef Catherine Ashton laat via haar woordvoerder weten de berichten uit Syrië ‘verontrustend’ te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.