buitenland

Tientallen doden en gewonden bij bomaanslag in Bagdad

Door Shari Deira - 23 augustus 2013

Bij een bomaanslag in het noorden van Bagdad zijn zeker 25 doden en meer dan 50 gewonden gevallen. De dader blies zichzelf op in een drukbezocht café, meldt de politie van de Iraakse hoofdstad.

Het is een van de ernstigste aanslagen in Irak van de afgelopen weken. Het doelwit ligt vlakbij een park dat populair is als familie-uitje.

Het was vandaag een gewelddadige dag in Irak. Eerder op vrijdag schoot een man zijn vrouw, zijn moeder en zichzelf dood. Later op de dag vielen doden bij een aanslag in de buurt van een moskee.

Aanslagen

De afgelopen maanden zijn in Irak zeker drieduizend personen om het leven gekomen bij geweld door extremisten. Er wordt gevreesd dat het land, net als in 2006 en 2007, op de rand van een burgeroorlog komt te balanceren.

Vaak is de sjiitisiche meerderheid doelwit bij de aanslagen. Velen zijn ontevreden over de huidige sjiitische regime van premier Nouri al-Maliki. De soennieten verloren de politieke macht na de val van Saddam Hussein. Ook zijn de spanningen opgelopen door de oorlog in buurland Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.