buitenland

Trojka: Griekenland moet vaart maken met privatisering

Door Tom Reijner - 30 augustus 2013

Griekenland moet de staatsbezittingen sneller verkopen aan private partijen. Het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Unie, die deel uitmaken van de zogeheten trojka, vinden dat de gewenste privatiseringen in het land moeizaam verlopen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag.

Inkomsten

De trojka, die de Europese staatsschuldencrisis – waaronder de schuldenproblematiek van Griekenland – probeert op te lossen, meent dat Griekenland tot 2020 voor 24,2 miljard euro aan extra inkomsten moet werven.

Dat dient te gebeuren door de verkoop van staatsbedrijven en onroerend goed. De inkomsten die daarmee zijn opgehaald, zijn nog onvoldoende: tot en met dit jaar is er 3,2 miljard euro binnengehaald.

Bureaucratie

De privatisering loopt vertraging op door bureaucratie en ingewikkelde procedures: de Griekse rekenkamer, raad van state en mededingingsautoriteit moeten de privatisering van staatsbezittingen goedkeuren.

Daar komt bij dat de staatsbezittingen niet populair zijn: er is onzekerheid bij beleggers en investeerders, die twijfelen of ze wel Griekse staatsbezittingen moeten kopen.

De trojka gaat op 10 september terug naar de Griekse hoofdstad Athene om de moeizame privatiseringen te bespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.