buitenland

Tweede aanslag op rij in Pakistaanse stad Quetta: tien doden

Door Anna Vossers - 09 augustus 2013

Minstens tien mensen zijn omgekomen bij nieuwe aanslagen in de stad Quetta in het zuidwesten van Pakistan. Een soennitische moskee werd vrijdagochtend onder vuur genomen door een groep van vier mannen.

De mannen begonnen te schieten toen de gelovigen na het ochtendgebed de moskee verlieten. Ten minste 24 mensen raakten gewond, meldt Al-Jazeera. Volgens de zender was mogelijk een voormalige provinciale minister het doelwit van de aanslag. Hij was in de moskee aanwezig, maar overleefde de schietpartij.

Dreiging

Enkele uren voor de aanslag kondigde premier Nawaz Sharif extra veiligheidsmaatregelen aan rond het islamitische Suikerfeest, waarmee moslims het einde van de Ramadan vieren. De Verenigde Staten kondigden daarnaast vrijdagochtend vroeg aan het consulaat in Lahore te ontruimen vanwege aanwijzingen dat daar een aanslag zou worden gepleegd. Het personeel is overgebracht naar de hoofdstad Islamabad.

Donderdag werd ook al een bloederige terroristische aanslag gepleegd in de stad Quetta, waarbij donderdag 37 mensen omkwamen. Een zelfmoordterrorist blies zich toen op voor een andere moskee, waar een begrafenis werd gehouden van een vermoorde politieagent.

De ramadan in Pakistan is dit jaar zeer bloederig. Gedurende de vastenmaand, die donderdag eindigde, vielen in het land naar schatting meer dan honderd doden tijdens twaalf aanslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.