buitenland

Veiligheidsraad komt bijeen vanwege ‘gifaanval’ Syrië

Door Shari Deira - 21 augustus 2013

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) komt woensdagavond bijeen om te praten over het vermeende gebruik van chemische wapens in Syrië. Daarbij zouden honderden doden zijn gevallen.

Diplomaten zeggen dat de Veiligheidsraad om 21.00 uur bijeen zal komen. Volgens de Syrische oppositie zijn 1.300 Syriërs om het leven gekomen bij de aanval.

Diverse landen hebben na de verontrustende berichten uit Syrië gevraagd om een diepgaand onderzoek van de VN. De regering in Damascus bestempelt de beschuldigingen via de staatstelevisie als onzin.

Kijken

Ake Sellstrom, chef van de wapeninspecteurs van de VN, is al in gesprek gegaan met de Syrische regering. Het Syrische bewind liet eerder weten dat de waarnemers van de VN, die in Syrië zijn om een eerdere vermeende gifaanval te onderzoeken, niet zomaar in de betrokken gebieden kunnen gaan kijken.

Eerst moet er een overeenkomst worden gesloten met de regering. Als dit te lang duurt, kunnen alle sporen van een eventuele gifaanval al niet meetbaar meer zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.