buitenland

Verenigde Staten en Rusland stellen gesprek over Syrië uit

Door Shari Deira - 27 augustus 2013

Een gesprek tussen de Verenigde Staten en Rusland over de situatie in Syrië is tot nader order uitgesteld. Zolang het onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië nog loopt, heeft een gesprek geen zin.

Dat zegt een bron binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De ontmoeting zou dinsdag plaatshebben in Den Haag.

Tijdstip

De Verenigde Staten en Rusland zijn het niet eens over hoe om te gaan met de situatie in Syrië. Amerika overweegt een militaire interventie, terwijl Rusland daar fel op tegen is. Overigens is onder de Amerikaanse bevolking weinig draagvlak voor een inval, slechts 25 procent van de Amerikanen is voor.

Het verschil van mening is ook een van de redenen waarom het gesprek tussen diplomaten van beide landen is uitgesteld. Het gesprek zal op een later tijdstip alsnog plaatshebben. ‘Zoals we al eerder duidelijk hebben gemaakt is het onvermijdelijk dat we tot een politieke oplossing komen voor de crisis in Syrië,’ zegt de bron.

Hotel

Inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) gingen maandag op pad om onderzoek te doen naar de vermeende gifgasaanval. Hun hotel werd na vertrek bestookt door mortiergranaten en het VN-konvooi werd onder vuur genomen door scherpschutters.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) zei later op de dag in een felle toespraak dat hij zeker weet dat het leger van de Syrische president Bashar al-Assad achter de aanval van woensdag zit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.