buitenland

‘Verscheidene aanslagen Al-Qa’ida verijdeld in Europa’

Door Anne-Marie Spermon - 12 augustus 2013

Westerse veiligheidsdiensten hebben vorig jaar diverse terreuraanslagen met Europese doelwitten voorkomen. Een Tunesisch terreurcommando, opgeleid door Al-Qa’ida, zou voortijdig zijn ontmaskerd.

Dat melden bronnen binnen de veiligheidsdiensten aan de Duitse krant Die Welt.

Verschillende aanslagen

Het vierkoppige commando zou door Al-Qa’ida zijn getraind in de Pakistaanse streek Waziristan, grenzend aan Afghanistan. In de streek wonen veel leden van Al-Qa’ida en aanhangers van de Taliban.

Naar het schijnt was de groep van plan om, onder leiding van de belangrijke Al-Qa’ida-commandant Abdullah Al-Adam, op verschillende plekken in Europa tegelijkertijd toe te slaan.

Afscheidsvideo’s

Westerse inlichtingendiensten kregen echter lucht van deze plannen en konden de terreurcel in het grensgebied tussen Iran en Turkije onderscheppen. De vier mannen zouden vervolgens zijn uitgezet naar Tunesië.

Het commando was professioneel voorbereid. Sommige mannen zouden eerder in Europa hebben gewoond en daardoor Europese talen spreken. Ook zouden de vier afscheidsvideo’s bij zich hebben gedragen.

Drone-aanval

De leider van het commando, Al-Adam, kwam in april dit jaar om het leven bij een Amerikaanse drone-aanval in Waziristan.

De onbemande drones werden recent nog ingezet door Washington om na terreurdreiging vermeende terroristen in Jemen uit te schakelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.