buitenland

Vijf verdachten opgepakt na groepsverkrachting India

Door Claartje Vogel - 23 augustus 2013

De politie in India heeft vijf mannen aangehouden die worden verdacht van de groepsverkrachting van een 23-jarige vrouw in Mumbai. De vrouw was als fotojournalist aan het werk toen ze werd aangevallen en verkracht.

Indiase media melden vrijdag dat de politie een speciaal team heeft opgezet om verdachten op te sporen. Twintig personen werden aangehouden voor verhoor. Met de informatie die uit de verhoren naar voren kwam, kwam de politie de vijf verdachten op het spoor.

Stagiaire

Het slachtoffer werkte als stagiaire voor een Engelstalig magazine. Samen met een mannelijke collega was ze donderdag bezig met een foto-opdracht toen ze werd aangevallen en verkracht. Toen haar collega wilde helpen, werd hij vastgebonden. De vrouw ligt in het ziekenhuis, haar toestand is stabiel.

De groepsverkrachting leidde tot een hoop ophef in India. Velen zijn verbaasd dat de verkrachting in Mumbai plaatshad, omdat die stad wordt gezien als de veiligste stad voor vrouwen.

Regels

De oppositie beschuldigt de regering ervan niet genoeg te doen om vrouwen te beschermen. ‘Afschuwelijk! We schamen ons! Hoelang en, God verhoede, hoeveel meer voordat de daders worden gestraft? Wordt wakker, India!’ twittert politicus Nirmala Sitaraman.

Afgelopen december ontstond internationaal ophef over een groepsverkrachting in New Delhi, de hoofdstad van India. Het 23-jarige slachtoffer overleed toen aan haar verwondingen. Na hevige protesten van burgers besloot de Indiase regering de regels aan te scherpen. Verkrachters kunnen nu de doodstraf krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.