buitenland

Vluchtelingen Vietnamoorlog na veertig jaar ontdekt in jungle

Door Anne-Marie Spermon - 08 augustus 2013

Na een verblijf van ruim veertig jaar in de jungle zijn de Vietnamese Ho Van Thanh en zijn zoon Ho Van Lang teruggebracht naar de bewoonde wereld. De twee ontvluchtten in 1971, tijdens de Vietnamoorlog, hun huis.

Dit melden lokale Vietnamese media.

Boomhut

Vader en zoon, die inmiddels rond de respectievelijk 82 en 41 jaar oud zijn, werden door boeren gevonden.

De twee werden als vermist opgegeven nadat Ho Van Thanh in 1971 met zijn zoontje in het bos beschutting zocht tegen het oorlogsgeweld. Zijn vrouw en twee oudere zoons kwamen vlak daarvoor om het leven bij de verwoesting van hun huis.

De vermiste mannen leefden in een zelfgemaakte, provisorische boomhut zo’n 40 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp vandaan.

Eerdere ontdekking

De boeren zijn vermoedelijk niet de eerste mensen die zij, sinds hun vlucht tijdens de Vietnamoorlog, ontmoeten.

Lokale media melden dat een jongere zoon van Ho Van Thanh hen twintig jaar geleden al ontdekte, maar zijn twee familieleden toen niet kon overhalen om hun vluchtpost te verlaten.

Bewoonde wereld

Met fruit en vlees van zelfgeschoten dieren bleven de twee al die jaren in leven. Op foto’s in een lokale krant zijn zelfgemaakte lendendoeken en hesjes van boomschors te zien.

Beide mannen zijn teruggekeerd naar de bewoonde wereld. Het normale leven zal voor hen nog wel wennen worden: de vader spreekt gebrekkig een plaatselijk dialect, en zijn zoon kent slechts een paar woordjes Vietnamees.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.