buitenland

VN: bewijs van gebruik chemische stof in Syrië

Door Anne-Marie Spermon - 28 augustus 2013

Een gezant van de Verenigde Naties (VN) zegt dat de inspecteurs in Syrië een ‘chemische substantie’ hebben aangetroffen. Een team van de VN onderzoekt het gebied rondom Damascus, waar een gifgasaanval zou zijn uitgevoerd.

Dat meldt persbureau AP.

Lakhdar Brahimi meldde namens de VN-inspecteurs dat er een chemische stof is aangetroffen op enkele onderzochte slachtoffers van de vermeende gifgasaanval.

Het onderzoeksteam wijst voorlopig nog geen schuldige aan en wil tot dusver niet bevestigen dat de Syrische president Bashar al-Assad de chemische wapens tegen zijn eigen bevolking heeft ingezet.

Internationaal recht

Als het bewijs sluitend is, vormt dat cruciaal bewijs om een eventuele militaire aanval van de Verenigde Staten op Syrië legitiem te maken.

Brahimi benadrukt dat een militaire actie tegen het land alleen legaal is, als een VN-resolutie daar toestemming voor geeft. Hij zegt echter ook dat het internationaal recht duidelijk voorschrijft dat er actie moet worden ondernomen, wanneer een land chemische wapens gebruikt.

De Britse premier David Cameron dient woensdag een nieuwe VN-resolutie in bij de Veiligheidsraad, met een mandaat om tot ‘noodzakelijke actie‘ tegen Syrië over te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.