buitenland

VN-veiligheidsraad: geen onderzoek chemische wapens Syrië

Door Anna Vossers - 22 augustus 2013

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) wil dat er meer duidelijkheid komt over de vermeende aanvallen met chemische wapens in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus. China en Rusland blokkeerden echter een extra onderzoek van het VN-onderzoeksteam, zeggen diplomaten.

‘Iedereen vindt dat er duidelijkheid moet komen over wat er is gebeurd. De situatie moet goed in de gaten gehouden worden,’ zei namens de VN-landen de VN-ambassadeur van Argentinië, Maria Cristina Perceval. Zij gaf de verklaring van de Verenigde Naties in de nacht van woensdag op donderdag, na een spoedberaad van de Veiligheidsraad.

‘Alle leden vinden dat het gebruik van chemische wapens door elke partij en onder elke omstandigheid een schending is van het internationale recht,’ aldus de VN-woordvoerder.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon hoopt wel dat de Verenigde Naties onderzoekt of woensdag in Syrië chemische wapens zijn gebruikt. Ook Westerse landen en landen uit de regio hebben de VN om diepgaand onderzoek gevraagd. China en Rusland zouden echter geen extra onderzoek willen.

Ake Sellstrom, chef van de wapeninspecteurs van de VN, is al in gesprek gegaan met de Syrische regering. Het Syrische bewind liet eerder weten dat de waarnemers van de VN, die in Syrië zijn om een eerdere vermeende gifaanval te onderzoeken, niet zomaar in de betreffende gebieden mogen kijken.

Sporen

Eerst moeten de VN een overeenkomst sluiten met de regering. Als dit te lang duurt, zijn de sporen van de vermeende gifaanval mogelijk al niet meer meetbaar.

Volgens de Syrische oppositie zijn 1.300 Syriërs woensdag om het leven gekomen bij een aanval met chemische wapens door het regeringsleger van Bashar al-Assad. De regering in Damascus bestempelt de beschuldigingen via de staatstelevisie als onzin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.