buitenland

Vrijgelaten Palestijnse gevangenen krijgen heldenonthaal

Door Shari Deira - 14 augustus 2013

Israël heeft dinsdag de eerste 26 gevangenen vrijgelaten en teruggebracht naar de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. In de gebieden kregen de Palestijnen, die onder meer zijn veroordeeld voor moord, een waar heldenonthaal.

De gevangenen werden teruggebracht in geblindeerde busjes. Op beelden is te zien dat honderden Palestijnen de straat op zijn gegaan om de ex-gevangenen te onthalen.

Spektakel

De Israëlische regering besloot de gevangenen laat in de avond vrij te laten, om te voorkomen dat het een spektakel zou worden. Ondanks het late uur demonstreerden groepjes Israëliërs bij de gevangenis in de buurt van Tel Aviv. Nabestaanden stonden met foto’s van slachtoffers en hadden hun handen rood geverfd.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas was aanwezig in de Westelijke Jordaanoever om elf voormalige gevangenen te ontvangen. ‘We groeten onze broeders die vertrokken zijn uit de duisternis van de gevangenis en zijn teruggekeerd naar de zonsopgang,’ zei Abbas.

Eis

Abbas zei verder dat hij niet zal rusten tot ‘alle Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen vrij zijn’. Israël moet nog 78 Palestijnse gevangenen vrijlaten. Dat was een belangrijke eis van de Palestijnen voor zij willen beginnen aan nieuwe vredesonderhandelingen.

Nabestaanden van slachtoffers van de gevangen vingen dinsdag bot bij het hooggerechtshof in Jeruzulem. Zij tekenden bezwaar aan tegen de vrijlating van Palestijnen. Later vandaag gaan de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars weer met elkaar in gesprek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.