buitenland

Vrijgelaten Spaanse kinderverkrachter opnieuw opgepakt

Door Shari Deira - 05 augustus 2013

De Spanjaard Daniel Galván Viña die in Marokko werd veroordeeld voor kinderverkrachting, is opnieuw opgepakt. De Spaanse politie arresteerde de man nadat de Marokkaanse koning Mohamed VI zijn gratie introk.

Viña zou door de politie zijn opgepakt in het plaatsje Murcia. Het is nog onduidelijk waar hij nu zijn straf zal uitzitten.

Gratie

De Marokkaanse Koning had naar eigen zeggen geen idee van de misdaden van Viña toen hij de 63-jarige pedofiel gratie verleende op verzoek van de Spaanse koning Juan Carlos. Viña kreeg met 47 landgenoten gratie van koning Mohamed VI.

Viña werd anderhalf jaar geleden veroordeeld tot dertig jaar cel voor het verkrachten van elf minderjarigen. De man wordt naar Madrid overgebracht waar het hof de juridische procedure zal afhandelen.

Protesten

De vrijlating van de Spanjaard leidde tot protesten in diverse Marokkaanse steden. Deze werden door de politie uiteengeslagen.

Vanwege de hele affaire is gevangenisdirecteur Hafid Ben Hachem ontslagen. Hij is een van de oudste suppporters van het Marokkaanse regime.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.