buitenland

Woedende Timmermans: optreden VN naar Syrië is beschamend

Door Anne-Marie Spermon - 22 augustus 2013

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt het onbegrijpelijk dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) geen onderzoek doet naar de mogelijke gifgasaanvallen in Syrië. Er is met afschuw gereageerd op het alsmaar oplopende dodenaantal.

Volgens de minister zijn China en Rusland de boosdoeners van de besluiteloosheid van de Veiligheidsraad. Zij zouden een officieel onderzoek niet steunen, waardoor de VN de Syrische president Assad alleen kan vragen om uitleg te geven over de aanvallen.

Raketten

Bij een gifgasaanval in de buurt van Damascus zouden woensdag honderden Syriërs om het leven zijn gekomen. Volgens rebellen vuurde het Syrische regeringsleger raketten met gifgas af op verschillende voorsteden rondom de hoofdstad.

Donderdag werden nog steeds lijken gevonden: Fahad Almasri, de leider van het vrije Syrische leger, gaat uit van meer dan 1.700 doden.

Meewerken

De speculaties komen niet uit de lucht vallen. De Verenigde Staten waren er eerder al van overtuigd dat Assad het zenuwgas Sarin heeft ingezet, terwijl een eerdere onderzoekscommissie van de VN meldde dat de rebellen dit wapen gebruiken.

Assad benadrukt, volgens Rusland, dat zijn regering volledig zal meewerken met de inspecties van de VN.

Rode lijn

Timmermans is niet de enige die gefrustreerd reageert op de onmacht van de VN. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije willen dat er een onderzoek komt en vinden dat de VN harder moet optreden tegen Syrië. ‘Alle roden lijnen zijn overschreden,’ aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

De inspecteurs die sinds zondag al aanwezig zijn in het door burgeroorlog verscheurde land, onderzoeken daar nu eerdere claims over het gebruik van chemische wapens. Zij mogen echter niet proberen te achterhalen wie de wapens precies heeft ingezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.