buitenland

Zeer gewelddadige maand in Irak na opleving Al-Qa’ida

Door Tom Reijner - 02 augustus 2013

In Irak is het geweld tussen de sjiieten en de soennieten in de maand juli sterk toegenomen. Autobommen en zelfmoordaanslagen maakten bijna duizend dodelijke slachtoffers. Het geweld is toe te schrijven aan Al-Qa’ida in Irak, dat zich steeds beter weet te organiseren.

Dat meldt dagblad Trouw vrijdag.

Instabiel

De afgelopen week voerde de terreurorganisatie in vijf steden bomaanslagen uit. Daarbij vielen 58 doden. Door schietpartijen in sjiitische wijken vonden 26 mensen de dood.

De situatie in Irak is erg instabiel. Veel soennieten zijn ongelukkig met het huidige sjiitische regime van premier Nouri al-Maliki. Na de val van Saddam Hussein verloren de soennieten politieke macht.

Syrië

Na enkele jaren waarin het geweld stabiliseerde, is het sektarisch geweld vanaf de tweede helft van 2012 weer in alle hevigheid losgebarsten. De burgeroorlog in buurland Syrië is daarop van grote invloed.

Sektarisch

Die oorlog krijgt een steeds sektarischer karakter. Waar eerst het regime van president Bashar al-Assad het voornaamste doelwit was, bevechten nu ook de verschillende geloofsgemeenschappen elkaar steeds vaker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.