buitenland

Zeker 25 doden bij reeks aanslagen in Bagdad

Door Shari Deira - 06 augustus 2013

Bij een reeks aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 25 Irakezen om het leven gekomen. Meer dan zestig personen raakten gewond.

De bomaanslagen hadden plaats op markten en in winkelstraten. De explosieven waren verstopt in auto’s.

Irak gaat sinds begin dit jaar gebukt onder een groot aantal aanslagen. Vorige maand kwamen meer dan duizend inwoners van het land door een aanslag om het leven. Volgens de Verenigde Naties is dat het hoogste aantal in een maand sinds 2008.

Gevangenissen

In totaal zijn dit jaar al vierduizend Irakezen gedood bij een aanslag en raakten 9.865 personen gewond, bericht BBC News. Ook hebben militanten twee gevangenissen bestormd en daarbij gevangenen bevrijd.

Vaak is de sjiitisiche meerderheid doelwit bij de aanslagen. Velen zijn ontevreden over de huidige sjiitische regime van premier Nouri al-Maliki. De soennieten verloren de politieke macht na de val van Saddam Hussein. Ook zijn de spanningen opgelopen door de oorlog in buurland Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.