buitenland

Zestig jaar geëist tegen militair Bradley Manning

Door Anna Vossers - 19 augustus 2013

De openbare aanklager in de militaire rechtbank heeft zestig jaar geëist tegen soldaat Bradley Manning (25) voor het lekken van vertrouwelijke documenten aan website WikiLeaks. Manning moet een groot deel van zijn leven in de gevangenis doorbrengen, omdat hij de Verenigde Staten heeft verraden door staatsgeheimen te delen.

Dat maakte de Amerikaanse aanklager maandag bekend in het slotpleidooi in Fort Meade. Dat meldt persbureau AP.

De maximale straf die Manning kan krijgen voor de twintig aanklachten waarvoor hij terechtstaat, is negentig jaar. Het is niet bekend waarom de aanklager een lagere straf eist. De rechter buigt zich dinsdag over het vonnis.

Verdediging

Volgens Mannings advocaat zou een straf van maximaal vijfentwintig jaar passend zijn. Een deel van de ambtsberichten en legerinformatie die de militair lekte, zou na vijfentwintig jaar niet langer als staatsgeheim worden gekwalificeerd.

De raadsman voert aan dat een meerdere van de soldaat een grote fout heeft begaan door zijn zorgen over Mannings psychische gezondheid niet door te geven.

Geestestoestand

Een legerpsychiater heeft eerder verklaard dat Manning ten tijde van zijn daden emotioneel zwak was – hij voelde zich verlaten door familie en vrienden en had volgens de arts een geslachtsidentiteitscrisis. Manning had in die tijd besloten dat hij zich wilde laten ombouwen tot vrouw.

Tegelijkertijd was Manning gedesillusioneerd geraakt over wat het Amerikaanse leger in Irak deed. Volgens de psychiater had Manning het idee dat het lekken van informatie ervoor zou zorgen dat de wereld anders zou gaan kijken naar de Irak-oorlog.

Manning, die vastzit in de militaire gevangenis van Fort Meade, heeft toegegeven in 2010 meer dan 700.000 geheime documenten te hebben doorgespeeld aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks. De militair heeft eerder tijdens een rechtszitting verklaard spijt te hebben voor de schade die hij de Verenigde Staten heeft toegebracht met zijn acties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.