buitenland

AIVD en MIVD: geen hard bewijs voor gifgasaanval Syrië

Door Anna Vossers - 04 september 2013

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben geen hard bewijs gezien dat de Syrische president Bashar al-Assad gifgas heeft gebruikt. Ze hebben alle informatie die door de Amerikanen is gepresenteerd geanalyseerd.

Dat zeggen Tweede Kamerleden die woensdagochtend door de AIVD en MIVD zijn bijgepraat tegen de NOS.

Bewijzen

De Kamerleden kunnen niet zeggen wat de inlichtingendiensten precies hebben gezegd, want dat is deels geheim.

De Amerikanen zeggen dat het duidelijk is dat Assad achter de aanval met chemische wapens van 21 augustus zat. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) heeft aangegeven dat Nederland eerst zelf het bewijs daarvan wil beoordelen voordat het besluit over eventuele politieke steun voor een militaire aanval op Syrië.

Duitsland

Der Spiegel schrijft woensdag dat de Duitse inlichtingendiensten een gesprek hebben afgeluisterd tussen een topfiguur van de Libanese terreurbeweging Hezbollah en de Iraanse ambassade. Hezbollah, dat Assad steunt, zou daarin toegegeven hebben dat er gifgas is gebruikt.

Bovendien zou de Duitse inlichtingendienst er ‘relatief zeker’ van zijn dat het gebruikte gifgas sarin was, een stof waarover Assad beschikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.