buitenland

Amerika en Rusland bereiken akkoord over chemische wapens Syrië

Door Shari Deira - 14 september 2013

Rusland en de Verenigde Staten zijn het in Genève eens geworden over een plan om Syrië van chemische wapens te ontdoen. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zaterdag na gesprekken met zijn Russiche collega Sergej Lavrov.

Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov praatten vrijdag tot laat in de avond over internationaal toezicht op de chemisch wapens van Syrië. Het overleg ging zaterdag verder.

Geweld

Lavrov zegt dat de landen tot een compromis zijn gekomen, dat niet gepaard gaat met geweld. Wel is vastgelegd dat Syrië moet toestaan dat de Verenigde Naties (VN) inspecties uitvoeren.

Beide partijen zijn het erover eens dat de VN-Veiligheidsraad maatregelen moet nemen als de regering van president Bashar al-Assad zich niet aan de regels houdt.

Spelletjes

Syrië krijgt tot halverwege volgend jaar de tijd om zijn chemische wapens te vernietigen. Minister Kerry roept het land op om aan de beloftes te voldoen. ‘Er is geen ruimte voor spelletjes. Of iets anders dan de volledige medewerking van het regime van Assad.’

Rusland en de Verenigde Staten zijn het zaterdag eens geworden over de volgende punten:

1. De landen moeten de hoeveelheid chemische wapens in Syrië vaststellen en de wapens moeten onder toezicht komen.
2. Syrië moet binnen een week met een lijst komen met alle chemische wapens.
3. Wapeninspecteurs moeten toezicht krijgen tot alle opslagplaatsen.
4. Alle chemische wapens moeten worden vernietigd, en worden verwijderd uit Syrisch gebied.
5. De Verenigde Naties zullen de operatie ondersteunen.

De landen hebben geen overeenstemming bereikt over welke maatregelen worden genomen, als Syrië zich niet aan de regels houdt. Wel is duidelijk dat in dat geval de VN-Veiligheidsraad in actie moet komen. Het plan wordt nog voorgelegd aan de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.