buitenland

Amerika en Rusland zijn het eens over resolutie Syrië

Door Tom Reijner - 27 september 2013

Amerika en Rusland hebben overeenstemming bereikt over een ontwerpresolutie over de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. De resolutie wordt vrijdagavond in stemming gebracht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

Dat melden de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties Vitaly Churkin donderdagavond. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power bevestigde de overeenstemming.

Verantwoordelijk

In de resolutietekst is geen dreigement met geweld opgenomen, mocht Syrië niet meewerken met de vernietiging van de voorraad chemische wapens die in het land aanwezig is.

Ook staat er geen verwijzing in wie verantwoordelijk zou zijn voor de gifgasaanvallen bij de Syrische hoofdstad Damascus in augustus.

Als het land de afspraken over de vernietiging van chemische wapens niet nakomt moeten eventuele strafmaatregelen opnieuw langs de Veiligheidsraad, melden verschillende media die de resolutie mochten inzien.

Concessie

De milde resolutie wordt gezien als concessie aan Rusland. Het land is een bondgenoot van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Rusland was tegen een dreiging met geweld tegen het regime van het Arabische land. Ook wilde Rusland niet dat Assad verantwoordelijk werd gehouden voor de aanval met chemische wapens.

Als de Veiligheidsraad instemt met het voorstel, is het de eerste resolutie van de raad sinds het begin van de oorlog 2011 over Syrië. De resolutie kwam tot stand na langdurig diplomatiek overleg tussen Russische en Amerikaanse delegaties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.