buitenland

Amerika ontruimt ambassade Libanon na bedreigingen

Door Anne-Marie Spermon - 06 september 2013

De Verenigde Staten hebben na bedreigingen besloten om onmiddellijk al het niet-noodzakelijke ambassadepersoneel uit de Libanese hoofdstad Beirut terug te halen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Amerikaanse burgers met klem af naar Libanon te reizen.

In een verklaring op de website van de ambassade in Beirut benadrukken de Verenigde Staten dat zij zich ernstige zorgen maken over de veiligheidssituatie in Libanon.

Geen bescherming

Het ministerie verklaart dat Amerikaanse voorzieningen en het ambassadepersoneel mogelijk gevaar lopen. Daarom wordt het grootste gedeelte van de medewerkers, samen met hun eventuele familie, per direct weggehaald uit het land.

Ook roepen de Verenigde Staten op niet naar Libanon te reizen en adviseren zij hun burgers, die in Libanon verblijven, het land zo snel mogelijk zelfstandig te verlaten.

De ambassade waarschuwt Amerikanen in Libanon dat niet vertrekken ‘op eigen risico’ is, en dat het sterk uitgedunde personeel deze groep burgers in geval van nood geen bescherming kan verzekeren.

Syrië

De verslechterende situatie in buurland Syrië en de mogelijke Amerikaanse aanval op doelen in Syrië hebben mede geleid tot het besluit.

Amerikaanse ambassademedewerkers in het zuidoosten van Turkije mogen, als zij dat willen, ook hun post verlaten.

Donderdag riepen de Verenigde Staten al op om niet naar Irak te reizen, vanwege een verhoogd risico op ontvoeringen en terroristische aanslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.