buitenland

Amerikaanse ambassadeur Verenigde Naties hekelt Russen

Door Servaas van der Laan - 05 september 2013

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power heeft hard uitgehaald naar het onwerkbare veto-systeem van de Veiligheidsraad. Door constante blokkades van de Russen is het onmogelijk om een VN-missie in Syrië uit te voeren.

Power sprak de ongekend harde woorden donderdag uit tijdens een persconferentie in New York.

‘Rusland houdt de Veiligheidsraad gegijzeld,’ zei de voormalige journaliste die bekendheid verwierf door haar verslaggeving van de Joegoslavische oorlogen.

Veto-recht

‘Het systeem beschermt de voorrechten van Rusland, de beschermheer van een regime dat schaamteloos de grootste gifgasaanval in een kwart eeuw uitvoert, terwijl chemische wapeninspecteurs van de VN vlakbij waren,’ sprak Power.

De diplomaat hekelt het systeem in het VN-orgaan waarin de vijf permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Rusland veto-recht hebben. Die laatste twee voelen weinig voor een aanval op het regime van Bashar al-Assad waarmee beide landen innige banden onderhouden.

Raketschild

Poetin liet bij aanvang van de economische top G20 donderdag weten dat Rusland niet zal stilzitten als de Amerikanen op eigen initiatief een aanval op Syrië beginnen. Rusland zal de aanvallen dan eigenhandig afslan met een raketschild, zei Poetin.

Of Rusland een eventuele VN-missie daadwerkelijk zal boycotten valt te bezien. Het Kremlin zegt eerst het officiële rapport over chemische wapens te willen afwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.