buitenland

Amerikaanse senaatscommissie stemt in met interventie Syrië

Door Servaas van der Laan - 04 september 2013

De Amerikaanse senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft woensdag ingestemd met een aanval op Syrië. Tien senatoren stemden voor en zeven stemden tegen.

Daarmee is de eerste officiële politieke goedkeuring voor de resolutie om militair in te grijpen in Syrië een feit.

Volgende week buigen de voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden zich over de kwestie.

Luchtaanvallen

Als de resolutie wordt aangenomen, zal het Amerikaanse leger zestig dagen lang luchtaanvallen uitvoeren op doelen van de Syrische president Bashar al-Assad. De missie kan eventueel met dertig dagen worden verlengd.

Of de resolutie het gaat halen is nog onzeker, maar het draagvlak lijkt sterk te zijn. Zowel de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi als de Republikeinse voorzitter in het Huis John Boehner zeggen de plannen van Obama te steunen.

Steun

In Europa is er steun van Frankrijk voor militair ingrijpen. De Britse premier David Cameron ziet een interventie ook wel zitten, maar die werd teruggefloten door zijn eigen parlement.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vindt dat de opvang van vluchtelingen de hoogste prioriteit heeft op dit moment.

Poker

De vermeende gifgasaanval van het Syrische regime houdt de internationale gemeenschap al weken bezig. Toch lijkt niet iedereen het debat van minuut tot minuut te volgen.

De Amerikaanse senator John McCain speelde tijdens een hoorzitting over Syrie een potje poker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.