buitenland

Anti-europartij AfD net niet in Duits parlement

Door Servaas van der Laan - 23 september 2013

De eurosceptische partij Alternatief voor Duitsland (AfD) heeft net niet genoeg stemmen gehaald om de Duitse Bondsdag in te mogen. De partij van de voormalige christendemocraat Bernd Lucke blijft steken op 4,7 procent van de stemmen.

Het was zondagavond lang spannend in het partijkantoor van de AfD in Berlijn. Bij de eerste prognose om 18.00 uur werd de partij 4,9 procent van de stemmen toegedeeld. Er was maar een klein zetje nodig om de magische kiesdrempel van 5 procent te halen.

Dat zetje kwam er wel, maar in de verkeerde richting. Uiteindelijk komt de begin dit jaar opgerichte partij uit op 4,7 procent van de stemmen, vlak achter de FDP die voor het eerst in de geschiedenis de kiesdrempel niet weet te halen.

Positief gevoel

Bij de AfD overheerst hoe dan ook een positief gevoel. ‘We zijn een echt alternatief,’ zegt de de Berlijnse afgevaardigde van de partij Günter Brinker. ‘Veel kiezers laten zien dat het met de redding van de euro zo echt niet meer verder kan.’

Ook partijleider Bernd Lucke spreekt van een ‘sterk resultaat’. ‘We hebben de democratie in Duitsland een stukje rijker gemaakt. We hebben de andere partijen laten zien dat het zo niet langer kan gaan in Europa,’ zegt Lucke.

Merkel

Grote winnaar van de verkiezingen zondag was de Unie van bondskanselier Angela Merkel. De partij haalde net geen absolute meerderheid en zal dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe coalitiepartner.

Duitse media speculeren al over een verbond met de sociaaldemocraten van de SPD. De partij van oud-minister van Financiën Peer Steinbrück is met 25,7 procent van de stemmen de tweede partij van Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.