buitenland

Assad benadrukt: Amerika heeft geen enkel bewijs

Door Shari Deira - 09 september 2013

De Verenigde Staten hebben geen enkel bewijs dat de regering van Syrië chemische wapens heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking. Niet de regering, maar rebellen hebben gifgas verspreid.

De Syrische president Bashar al-Assad benadrukt dat maandag in een interview met de Amerikaanse omroep PBS.

Interventie

Assad zegt in het vraaggesprek dat het aan Washington is, om te bewijzen dat zijn troepen chemische wapens hebben gebruikt rond Damascus. Hij wilde niet bevestigen of ontkennen dat zijn regering gifgas bewaart.

De president gaf wel aan dat als zijn land zou beschikken over chemische wapens, deze goed zouden worden bewaard. In het interview rept Assad ook over eventuele vergeldingsaanvallen van bondgenoten mocht Syrië worden aangevallen.

Dinsdag stemt het Amerikaanse Congres over een eventuele militaire interventie in Syrië. De ministers van Defensie van de Europese Unie concludeerden zaterdag ook dat het regime van Assad chemische wapens heeft gebruikt. Voor een tegenactie willen zij wachten op het rapport van de Verenigde Naties.

https://www.elsevierweekblad.nl/Europese-Unie/nieuws/2013/9/EU-Syrische-regime-zit-achter-gifgas-aanval-1356412W/

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.