buitenland

Assad bevestigt overdracht chemische wapens

Door Tom Reijner - 12 september 2013

De Syrische president Bashar al-Assad gaat akkoord met het plan om de aanwezige chemische wapens in zijn land onder internationaal toezicht te stellen. Assad had nog niet publiekelijk ingestemd met het Russische plan, dat dinsdag al werd verwelkomd door zijn minister van Buitenlandse Zaken.

Het verzoek daartoe van de Russen is voor hem de doorslaggevende reden. Een mogelijk militair ingrijpen van de Amerikanen speelde geen rol bij het besluit tot inlevering van de chemische wapens, zegt Assad in een vraaggesprek met Russische televisiezender Rossiya 24 donderdag.

Instemming

Dinsdag meldde de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem dat het land bereid is om toe te treden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Bij ondertekening van het verdrag hebben internationale waarnemers toegang tot alle opslagplaatsen van chemische wapens.

Ook zal Syrië de productie staken en afstand doen van wapens met een chemische lading, aldus de minister tijdens een overleg met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov.

Kabinet

Het kabinet is er nu van overtuigd dat het Syrische regime een gifgasaanval heeft uitgevoerd op Syriërs in buitenwijken van de hoofdstad Damascus.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) schrijft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ Assad verantwoordelijk kan worden gesteld. Hij trekt die conclusie op basis van bestudering van informatie die werd overhandigd door bondgenoten van Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.