buitenland

Barack Obama ziet oplossing voor atoomprobleem Iran

Door Shari Deira - 18 september 2013

De Amerikaanse president Barack Obama ziet een oplossing voor het conflict rond het nucleaire programma van Iran. Volgens Obama kan er een weg worden gevonden voor Teheran om aan te tonen dat het niet aan atoombommen werkt, maar slechts aan kernenergie voor vreedzame doeleinden.

Dat blijkt uit een briefwisseling tussen Obama en zijn Iraans ambtgenoot Hassan Rohani, meldt een woordvoerder van het Witte Huis woensdag.

Rohani zegt in een reactie dat ‘de toon van de brief’ die hij van Obama heeft ontvangen ‘positief en constructief’ is. Verder zegt de president tegen de Amerikaanse zender NBC News dat zijn land ‘nooit kernwapens zal ontwikkelen’.

Conflict

President Rohani is sinds augustus aan de macht in Iran. Zijn verkiezing deed in het Westen de hoop opleven dat het al jaren slepende conflict rond het nucleaire programma wordt opgelost.

Onder Rohani’s voorganger Mahmoud Ahmadinejad leefde de vrees dat Iran kerwapens zou inzetten tegen Israël. Ahmadinejad noemde Iran op de 34ste verjaardag van de islamitische revolutie nog een ‘nucleaire staat’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.