buitenland

Berlusconi ontsnapt mogelijk toch aan definitieve veroordeling

Door Servaas van der Laan - 07 september 2013

De voor belastingfraude veroordeelde Italiaanse multimiljardair Silvio Berlusconi heeft goede hoop om alsnog aan strafvervolging te ontsnappen. De voormalige premier zegt nieuwe feiten te hebben en stuurt aan op een herzieningsverzoek.

Wie dacht van hem af te zijn, had beter moeten weten. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zegt Berlusconi nieuw bewijs te hebben dat hem vrijpleit van schuld aan belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset.

Nepkoper

Sleutelfiguur in de nieuwe bewijsvoering is de Egyptische regisseur Frank Agrama die samen met Berlusconi is veroordeeld voor de fraude. Volgens justitie was Agrama een door Berlusconi aangesteld ‘nepkoper’ van tv-rechten die fictief de prijzen opdreef.

Berlusconi kon op die manier zijn winsten drukken, betaalde minder belasting en zou het geld in werkelijkheid naar belastingparadijzen hebben weggesluisd.

Bewijs uit Zwitserland

Maar volgens een Zwitsers juridisch document, dat tot nu toe verborgen is gebleven, was Agrama helemaal geen ‘nepkoper’ maar was hij officieel de onderhandelaar namens Paramount voor het Italiaans sprekende gebied (Italië en Zwitserland).

Agrama zou derhalve niet in staat zijn geweest om de prijzen op te drijven omdat hij met veel meer mediabedrijven zaken deed. Dit nieuwe ‘Zwitsers bewijs’ zou Berlusconi vrijpleiten en de Italiaanse zakenman zet dan ook alsnog in op vrijspraak.

Laatste strohalm

Een herzieningsverzoek is de allerlaatste strohalm voor Berlusconi die voor 15 oktober moet laten weten of hij zijn vier jaar gevangenisstraf thuis wil uitzitten of dat hij die wil laten omzetten in een taakstraf.

Ook zal hij voorlopig geen publieke functie meer mogen uitoefenen, maar het Hof van Cassatie in Brescia moet zich nog buigen over de precieze duur van die straf.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.