buitenland

Bouterse: arrestatie zoon was Amerikaans complot

Door Servaas van der Laan - 03 september 2013

De Surinaamse president Desi Bouterse ziet in de arrestatie van zijn zoon Dino een Amerikaans complot. Volgens de veroordeelde drugscrimineel was de timing van de actie zo goed dat hij het ‘zelf ook zo gedaan zou kunnen hebben’.

Dat heeft Bouterse dinsdag op een persconferentie verklaard.

Volgens de in Nederland veroordeelde drugscrimineel kon het geen toeval zijn dat zijn veertigjarige zoon precies werd opgepakt op het moment dat de Unasur zitting hield in Paramaribo.

Respect

‘Het behoeft weinig denkwerk om tot die conclusie te komen. In een gevecht als dit, met zo’n perfecte timing, kan je niet anders dan respect opbrengen voor de tegenstander,’ verklaarde Bouterse.

Maar hij zei dat het de Amerikanen niet is gelukt om de zitting van de Zuid-Amerikaanse raad te verstoren. ‘Ik heb alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden die hier waren persoonlijk geïnformeerd over de zaak. Twee van hen hebben meteen hun persoonlijke advocaten ter beschikking gesteld aan mijn zoon,’ zei de Surinamer.

Drugssmokkel

Dino Bouterse werd vorige week in Panama gearresteerd en direct overgedragen aan de Verenigde Staten. Hij wordt, net als zijn vader, verdacht van drugssmokkel en handel in wapens.

Desi Bouterse werd in 1999 bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het smokkelen van 474 kilo cocaïne. Hij wist te ontkomen aan vervolging voor de Decembermoorden door zichzelf via een omstreden wet amnestie te verlenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.