buitenland

Bouterse wil een tweede termijn als president Suriname

Door Tom Reijner - 13 september 2013

Desi Bouterse wil in 2015 een nieuwe regeerperiode als president van Suriname. Zijn achterban had hem ‘op het hart gedrukt’ zich wederom herkiesbaar te stellen.

‘De afspraak die ik met mijn gezin maakte, was dat ik één termijn zou dienen,’ zegt Bouterse vrijdag op de Surinaamse staatsradio. Volgens de president was het zijn vrouw die toestemming gaf voor een tweede ambtstermijn.

Beloften

De president verklaarde op de radio dat hij ervoor wil gaan, omdat er ‘nog veel werk te doen is voor en door Suriname’. Hij zei wel dat zijn achterban niet moet verwachten dat alle verkiezingsbeloften worden ingelost.

Bij zijn aantreden in 2010 beloofde hij bijvoorbeeld achttiendduizend ‘huizen voor het volk’ te bouwen, maar dat zijn er tot nu toe nog maar vijfhonderd. Op de radio deed hij vanavond een nieuwe belofte: het land krijgt binnenkort zijn eerste tramlijn.

Om de vijf jaar zijn er parlementsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land. Het nieuw gekozen parlement kiest vervolgens een president, die zich voortdurend herkiesbaar kan stellen. Ondanks het feit dat de president niet direct wordt gekozen, heeft hij in Suriname aanzienlijke bevoegdheden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.