buitenland

Brand in Russische kernonderzeeër bij Vladivostok

Door Tom Reijner - 16 september 2013

In de haven van de Russische stad Vladivostok, gelegen in het uiterste oosten van het land, is brand uitgebroken in een kernonderzeeër, de zogeheten Tomsk. Er is geen stralingsgevaar voor de omgeving, omdat er geen wapens aan boord van de Tomsk zijn.

Bemanningsleden waren niet aanwezig in de kernonderzeeër. Monteurs, die op het drijvende dok werkten, konden op tijd een veilig heenkomen zoeken, zegt een woordvoerder van de Russische autoriteiten maandag.

Dok

De Tomsk ligt voor onderhoud in het drijvend dok. De brand ontstond toen een van de in het dok werkzame arbeiders bij het lassen een rooster doorsneed. De vonken die daarbij vrijkwamen, hadden tot gevolg dat een rubberen dekzeil vlam vatte.

Vijftien eenheden van de Russische brandweer proberen het vuur te bedwingen. Een schip dat de straling in de omgeving controleert, blijft voor de zekerheid vlak bij de kernonderzeeër.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.