buitenland

‘Centrum-rechts wint verkiezingen Noorwegen’

Door Tom Reijner - 09 september 2013

De centrum-rechtse partij van Erna Solberg, ook wel ‘IJzeren Erna’ genoemd, is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Noorwegen. De sociaal-democratische partij van premier Jens Stoltenberg blijft wel de grootste fractie in het parlement.

Dat blijkt uit exitpolls en een officiële prognose maandag.

Minderheidscoalitie

Met die voorlopige uitslag is de voortzetting van de rood-groene coalitie onder leiding van Stoltenberg niet erg waarschijnlijk. De coalitie regeerde Noorwegen de afgelopen acht jaar.

Als de centrum-rechtse partij van Erna Solberg het roer van de huidige premier overneemt, zou de partij een minderheidscoalitie met de populistische partij Vooruitgang kunnen vormen.

Taxirit

De verkiezingscampagne van Jens Stoltenberg kwam ook in Nederland in het nieuws door een promotiefillmpje van hem als taxichauffeur. In het filmpje rijdt Stoltenberg door de straten van de Noorse hoofdstad Oslo om zo undercover met potentiële kiezers te spreken.

Maar het bleek geen spontane actie: vijf van de veertien passagiers kregen 500 kronen (omgerekend 64 euro) om, zo werd hen verteld, mee te doen aan een promotiefilmpje voor de sociaal-democratische partij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.