buitenland

Conservatieven stoten Labor Party van de troon in Australië

Door Servaas van der Laan - 07 september 2013

Een wisseling van de wacht in Australië. De Conservatieven onder leiding van Tony Abbott nemen het landsbestuur over van de zittende Labor Party van premier Kevin Rudd.

Premier Kevin Rudd heeft tijdens een bijeenkomst van aanhangers van zijn partij in Brisbane zijn nederlaag erkend. De sociaaldemocraten waren sinds 2007 aan de macht in het grootste land van Oceanië.

Met 80 procent van de stemmen geteld, gaan 81 van de 150 zetels in het Huis van Afgevaardigden naar de coalitie van Abbott en 54 naar Rudd’s Labor partij. Daarmee kan de overwinning de Conservatieven niet meer ontgaan.

Migranten

Vermoedelijk heeft de stroom migranten naar Australië de regeringspartij de das omgedaan. Maar ook de reuring binnen de partij heeft de sociaaldemocraten geen goed gedaan.

Rudd won enkele maanden voor de verkiezingen een interne machtsstrijd van de inmiddels afgetreden premier Julia Gillard.

Overwinning

‘Ik kijk ernaar uit om een geschikte regering te vormen die betrouwbaar is’, zei de 55-jarige Abbott in een overwinningstoespraak in Sydney. ‘Ik beloof dat ik mezelf volledig inzet voor dit land,’ voegde hij daar aan toe.

Abbott wil onder meer flink bezuinigen op ontwikkelingshulp doorvoeren. Ook heeft hij beloofd om een controversiële winstbelasting van 30 procent aan grote kolen- en ijzermijnen te schrappen. Verder wil de nieuwe premier de grote stroom vluchtelingen die vanuit Indonesië naar Australië reizen een halt toeroepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.