buitenland

Dé nachtmerrie voor ouders: ‘kinderen ontvoeren is eenvoudig’

Door Anne-Marie Spermon - 04 september 2013

Volgens een Brits experiment zijn kinderen gemakkelijk te ontvoeren. Zeven van de negen kinderen liepen met een, voor hen, volslagen vreemde man mee.

Het experiment werd uitgevoerd met vrijwillige medewerking van de ouders van de kinderen. Zij lieten hun zoon of dochter achter op een speelplaats voor de ultieme test: luistert mijn kind naar een vreemde?

Verdwenen hondje

De kinderen speelden in een speeltuin en werden met opzet even alleen gelaten door hun ouders. In alle gevallen kreeg vader of moeder een belangrijk telefoontje, en liepen de ouders slechts enkele tientallen meters weg van hun kind.

Een vriendelijk uitziende man, in de rol van ontvoerder, vroeg de kinderen vervolgens om hem te helpen zoeken naar zijn verdwenen hondje. Zeven van de negen kinderen, allen tussen de vijf en elf jaar oud, verlieten vrijwillig de speelplaats.

Zonder problemen

Bijna allemaal gingen zij zonder al te veel morren mee: de ‘vreemde man’ hoefde hen geen moment te dwingen of aan te raken. Een zevenjarige jongen weigerde in eerste instantie, maar is binnen een minuut omgepraat.

Ook één van de oudste meisjes (11), ging zonder problemen mee, maar rende snel terug toen zij zich realiseerde dat ze verkeerd bezig was. De moeder is geschrokken: ‘Als dit in een drukke straat gebeurt, zat ze nu al in de auto van de ontvoerder.’

Tips

Veel Twitteraars reageren geschokt op de beelden en laten hun kinderen het filmpje bekijken, maar anderen vinden de uitkomst van het onderzoek maar bangmakerij.

ITV Daybreak geeft tips aan ouders hoe zij kunnen voorkomen dat hun kind met een ogenschijnlijk normale, maar vreemde persoon meegaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.